Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият премиер Алексис Ципрас отхвърли новите изисквания на кредиторите за постигане на споразумение

Гръцкият премиер Алексис Ципрас отхвърли новите изисквания на кредиторите за постигане на споразумение.

Атина отказва да намали пенсии и заплати, дори с риск да излезе от еврозоната.

Кредиторите налагат на Атина нови мерки по пътя към споразумение и финансова помощ. Гръцките медии прекъснаха програмата, за да предадат кореспонденции за ново блокиране на преговорите в Брюксел. Всички коментират острия тон на премиера, че кредиторите или не желаят споразумение, или обслужват определени интереси в Гърция, които целят излизане на Атина от еврозоната.

Министърът на вътрешните работи Никос Вуцис заяви в парламента, че някои кръгове в Европа, които се считат за елит на неолибералните традиции, нямат връзка с действителността. Министърът реагира след информация от преговорите, че кредиторите налагат условия, които никоя европейска страна не би приела.

На масата на преговорите се упражнява натиск за задължително орязване на пенсии и заплати и високи данъци по Егейските острови, коментират депутати на СИРИЗА на извънредното заседание на ръководството на партията.

Атина няма да отстъпи от компромисите, които направи, и отново започнаха сценариите за фалит на 30-и юни и оставка на правителството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!