Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още няма сделка между Атина и кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още няма сделка между Атина и кредиторите. Текат последните часове за постигане на споразумение.

Гръцки депутати смятат, че кредиторите умишлено налагат мерки, които СИРИЗА няма да приеме, като целят оставката на кабинета на Алексис Ципрас.

Брюксел очаква компромис от гръцкото правителство за постигане на споразумение. Атина отказа да приеме орязване на пенсии и заплати, преговорите продължават. Вместо подчинение в името да спаси Гърция, премиерът Ципрас оттегли от своя проект увеличаването на вноските за осигуряване от пенсионерите. Показателно е, че СИРИЗА няма да приеме споразумение, което преминава основни ангажименти в програмата на партията.

В анкети за медиите, в коментари на политически експерти днес се дискутира, че последните корекции от страна на кредиторите целят не спасяването на Гърция, а оставка на правителството на Ципрас.

Днес публикувани социологически проучвания показват, че 63% от гърците не се страхуват за бъдещето си, ако Гърция излезе от еврозоната, и 69% обвиняват кредиторите за неуспеха на преговорите.

Лидерът на коалиционния партньор "Независими гърци", министърът на отбраната Панос Каменос, днес заяви, че изцяло подкрепя позицията на Ципрас. Две опозиционни партии са готови да гласуват за споразумението, независимо от мерките в него.

По същото време голяма част от депутатите на СИРИЗА заявяват, че е "по-достойно" да се прекратят отношенията с кредиторите. Те предупреждават, че евентуален фалит на Гърция ще предизвика разпадане на еврозоната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!