Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Гърция поиска от президента да наложи вето върху решението за референдум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващите и опозицията в Гърция заеха различни позиции по отношение на гласувания от парламента референдум за 5-и юли. За управляващата партия СИРИЗА допитването до народа е израз на демокрация, докато за консерваторите това е най-прекият път за излизане от Европа.

Лидерът на гръцката опозиция се срещна с президента в опит да се упражни вето върху решението на парламента за референдум. Гръцкият държавен глава изрази вяра, че гърците ще подкрепят чрез вота си европейското бъдеще на страната и отказа да върне за преразглеждане въпроса за референдума.

В тази трудна и противоречива ситуация, в която повечето гърци се страхуват какво ще се случи следващия ден, идват и положителни сигнали, че би могло да се постигне някакво споразумение с кредиторите.

Все пак Атина няма да предлага нова програма от реформи, категоричен е министър Янис Варуфакис. Той опроверга информацията в някои европейски медии, че правителството ще наложи от утре контрол върху тегленията от влоговете от гражданите. От коалиционния партньор на СИРИЗА, партията "Независими гърци", казаха, че Гърция принадлежи на гърците, а не на германския финансов министър.

Външният министър Никос Кодзиас беше повече от категоричен с изявление, че Гърция ще продължи борбата за демокрация в рамките на Евросъюза с вето и референдум.

Премиерът Ципрас стартира от утре обиколка в страната, за да запознае избирателите с целта на референдума.

В същото време опозицията апелира към своите симпатизанти да не участват в референдума, а той е валиден при активност на 4 милиона избиратели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!