Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото правителство обсъжда затваряне на банките до 6 юли

| обновено на 28.06.15 в 22:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките банки и фондовата борса няма да отворят утре и ще останат затворени цяла седмица, предадоха световните информационни агенции, като се позоваха на местни медии и източници от финансовите среди. Финансовият министър Янис Варуфакис е уверил, че се вземат мерки за предотвратяването на сериозни проблеми.

Отново се образуваха дълги опашки пред банкоматите в Гърция. Поради извънредното теглене на пари в брой през почивните дни Съветът за финансова стабилност предложи на финансовия министър да се затворят банките за седмица и да се въведе лимит на тегленията в брой.

Решение за това може да вземе само Министерският съвет, който заседава в момента. След приключването на заседанието късно тази нощ ще стане ясно дали банките ще затворят и дали ще се прекрати за известно време тегленето на пари в брой.

Премиерът Алексис Ципрас отново отправи обръщение към нацията. Той увери сънародниците си, че влоговете са гарантирани, както и заплатите и пенсиите за следващия месец. Ципрас съобщи, че гръцкото правителство е отправило обръщение към лидерите на страните от еврозоната за удължаване на програмата за помощ към Атина. При положителен отговор банковата система ще се върне към нормален ритъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!