Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отбелязват днес националния си празник

| обновено на 04.07.15 в 13:02

Съединените щати отбелязват днес националния си празник, Деня на независимостта, с повишено внимание, по призива на властите. Държавният департамент е направил проверка на сигурността на американските дипломатически представителства, съобщи говорителят Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

Над 7000 полицаи и почти всички служители на отдела за борба с тероризма ще охраняват празничните прояви в Ню Йорк.

Повишената бдителност е свързана с активизирането на терористите от "Ислямска държава" по света.

По повод празника американският президент призова да не се забравя посланието на бащите на нацията. В седмичния си адрес Барак Обама честити празника на всички и почете тези, които са се жертвали в името на превръщането на Америка в по-добро и по-приобщаващо място, като са отстоявали правото на живот, свобода и стремежа към щастие.

За това е работило всяко последвало поколение – да пази това основно кредо, като се грижи посланието му да се прилага към всеки един американец. Хора са се борили, излизали са на маршове, протестирали са, дори са загивали в това начинание, като по този начин ни доказват, че като американци съдбата ни не ни е написана, а сътворена от нас.

По традиция 4 юли се отбелязва с барбекю и фойерверки. Очаква се тази година да се консумират 150 милиона хотдога, като по последни данни 71% от американците ги предпочитат с горчица, а 52% с кетчуп.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!