Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер: Топката сега е в полето на гръцкия кабинет

| обновено на 07.07.15 в 13:06
Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Топката сега е в полето на гръцкия кабинет, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. Моето желание е "Грексит" да бъде избегнат, каза още той пред Европейския парламент в Страсбург. Има такива хора в ЕС, които открито или по-друг начин, призовават за излизането на Гърция от еврозоната. Моят опит ми казва, че най-опростените варианти са и най-лошите решения, допълни той.


Юнкер подчерта, че ЕС ще продължи да работи за повторното започване на преговорите с Атина. В същото време обаче той призова гръцкия премиер Алексис Ципрас да даде ясно обяснение за това какво значи решението от допитването в неделя.


Председателят на Европейската комисия наблегна, че не желае Гърция да бъде извадена от еврозоната и Европейския съюз.

Пред Европейския парламент в Страсбург Юнкер посочи, че не очаква да бъде намерено решение по темата веднага и на днешното заседание в Брюксел на лидерите от еврозоната.

Няма лесни решения пред Европа, тя работи с компромиси. В тази посока ще продължи работата си и Комисията. Решението няма да бъде намерено незабавно. Ако днес постигнем решение, то ще бъде твърде опростено, коментира Юнкер, като допълни, че това, което ще правим тази вечер, е да си говорим, да покажем толерантност и да възвърнем реда в тази ситуация.

Юнкер определи като недопустимо Европейската комисия да бъде наричана от гръцкото правителство "терорист". Той нарече гърците "велика нация", но добави, че не разбира за какво точно са гласували на референдума в неделя, тъй като са се произнесли по предложение на кредиторите, което е с изтекла давност.


Днес се провежда среща на лидерите на страните от еврозоната, а преди това има насрочен разговор и на финансовите министри от Еврогрупата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Валс: Излизането на Гърция от еврозоната крие политически и икономически рискове

Излизането на Гърция от еврозоната крие огромни политически и икономически рискове, заяви премиерът на Франция Манюел Валс, който уверява, че има основа за споразумение с Гърция. Премиерът съобщи, че френският парламент ще обсъди гръцката ситуация след..

публикувано на 07.07.15 в 11:56

Вратата за преговори на Гърция с кредиторите остава отворена

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд са единодушни, че вратата за преговори на Гърция с кредиторите продължава да е отворена. На срещата двамата лидери обсъдиха перспективите пред южната ни съседка. Според тях..

публикувано на 07.07.15 в 07:53

Лидери от еврозоната в пореден опит да решат съдбата на Гърция и общата валута

Правителствените лидери от еврозоната се събират за пореден път на кризисна среща в Брюксел, за да решават съдбата на Гърция и общата валута. Какви ще са шансовете за сделка след референдума, ще стане ясно от Страсбург, където сутринта и ранния..

публикувано на 07.07.15 в 07:47

Гръцката криза е на масата за преговори в Брюксел

Гръцката криза е на масата за преговори в Брюксел.  Новият финансов министър на Атина  Евклидис Цакалотос е готов за споразумение с кредиторите, но призна, че има "сценична треска".  Опозицията подкрепи премиера Ципрас . Гърците очакват..

публикувано на 07.07.15 в 11:16