Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият остров Лесбос залят от имигрантска вълна

Протести на бежанци на гръцкия остров Лесбос. Властите не могат да се справят с такава мощна имигрантска вълна. Жителите на острова предупреждават за напрежение.
Пристанището на острова прилича на лагер за бежанци. С лодки ежедневно пристигат от турския бряг стотици нови бежанци. Властите на острова не могат да овладеят вълната, а жителите предупреждават, че напрежението е голямо. Туристите отказват резервации, защото не желаят да почиват сред кервана от нелегални имигранти.
Втори ден протестират бежанците от условията на живот в центъра по пребиваване на имигранти в Лесбос. “Лекари без граници“ също коментират пред медиите, че условията не отговарят на една европейска страна.
От местната управа съобщават, че не разполагат вече с ресурси и бюджет, за да осигурят по-добри условия за бежанците.
Пред медиите жителите на гръцкия остров казаха, че от страна на Европейския съюз просто са оставени сами да се спряват със ситуацията. Много доброволци помагат, но не крият възмущението си от безразличието както на Атина, така и на Брюксел.
Днес при съвместна операция на гръцките и турски гранични власти беше задържан трафикант, който в последните месеци е прехвърлил нелегално над хиляда бежанци. Предаден е на прокуратурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!