Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Чуждестранните издания коментират ултиматума, поставен на Гърция от европейските кредитори снощи в Брюксел.
Според британския Дейли телеграф на вчерашната среща на върха са прозвучали най-недвусмислените досега предупреждения за изхвърляне на Гърция от еврозоната. 
Гръцкият вестник Етнос е на мнение, че европейските лидери са дали ясно да се разбере, че ако няма компромис до неделя, срещата на върха, насрочена за този ден, ще вземе решения в тази насока. 
Вестник Прото тема помества уверенията на министъра на икономиката Йоргос Статакис, че със или без споразумение с кредиторите заплатите и пенсиите ще бъдат изплатени по график през следващата седмица. 
Вестник Имерисия съобщава, че премиерът Алексис Ципрас е поискал от европейските си партньори да отпуснат на страната му 7 милиарда евро в следващите 48 часа, за да може Гърция да погаси непосредствените си задължения и за да не фалира. 
Ако Гърция пропусне следващото плащане по дълга си към Европейската централна банка, дължимо до 20 юли, това неминуемо ще означава излизането ѝ от еврозоната, пише Ню Йорк Таймс. Това, според вестника, няма да доведе задължително до дестабилизиране на по-слабите членове на еврозоната, нито пък до хаос на глобалните пазари, но ще обърне назад десетилетния процес на постепенна интеграция на ЕС. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!