Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови разкрития на Уикилийкс за подслушванията в Берлин

Германският канцлер Ангела Меркел е изразила съмнение в спасението на Гърция още през 2011 година, става ясно от нови разкрития на Уикилийкс по аферата с подслушването от страна на американската Агенция за национална сигурност на топполитици в Берлин.

С особен интерес са били проследявани разговорите между 2009-2011 година на Меркел по кризата в Гърция. Въпреки че отвъд океана са знаели за притесненията и съмненията на Меркел в спасяването на Гърция, Уикилийкс разпространи информацията с гриф „строго секретно“ след референдума в Атина. 

От новите разкрития, на които се позовава и „Зюддойче Цайтург“, става ясно, че американските партньори са подслушвали системно и редовно почти целите кабинети на канцлерите Хелмут Кол, Герхард Шрьодер и на Меркел. Това означава, че през последните 30 години американците са имали почти пълен достъп до всички обсъждани в Бон и Берлин проблеми от стратегически и вътрешен характер.

В края на 2013-а германците бяха първоначално шокирани от факта на американското подслушване, сега приемат нещата по-спокойно. Но вече са информирани, че 56 телефона на висши политици и държавни чиновници са били под постоянен американски контрол.

Около 25 от тях са на хора от екипа и най-близкия кръг на канцлера и сега. Сред тях са бившият и сегашният шеф на кабинета й, председателят на християндемократите в Бундестага и дори държавният секретар, отговарящ за спецслужбите в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!