Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в гръцкия парламент показа, че Атина има желание за реформи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вотът в гръцкия парламент късно снощи показа, че Атина има желание за реформи. Решението на гръцката криза е вече в ръцете на финансовите министри от Еврогрупата. Ципрас получи внушителна подкрепа от парламента с 251 гласа, но част от депутатите на Сириза не се подчиниха на партийната линия.

Единството на управляваща Сириза понесе удар от неподчинение на депутати. Те отхвърлиха призива на премиера и гласуваха различно от линията на партията. Двама депутати казаха "не", а осем избраха по-допустим вариант на неподчинение с "въздържал се". Бившият финансов министър Варуфакис и още шестима  депутати от Сириза дори не отидоха в парламента.

Основната част от опозицията подкрепи предложението на правителството,за да избегне страната фалит. Излизане от еврото и връщане на драхмата въобще не изплаши депутатите от "Комунистическата партия“ и "Златна зора", които казаха "не" и на Европа и на единната валута.

Общо 251 депутати от 300-членния парламент дадоха мандат за преговори за трета кредитна програма.

Много от гърците са разочаровани, че Сириза реално пренебрегна предизборната си програма и се подчини на кредиторите. Медийни анкети показват, че хората смятът избора на депутатите като "по-малкото зло" пред хаоса от излизане от еврозоната.

Сценарият за оставка на правителството вече се отхвърля от политическите коментари, но в близките дни се очакват съществени промени в състава на кабинета на Алексис Ципрас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!