Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Българо-американските отношения в момента са в една от най-добрите си и сериозни фази

Снимка: БГНЕС

Във Вашингтон продължава работната визита на външния министър Даниел Митов. Целта на посещението е да се отчете напредъкът в дейността на четирите работни групи, договорени при визитата на държавния секретар Джон Кери в България в началото на годината.
Договорените работни групи са в сферата на енергийна сигурност, върховенството на закона, образованието и контакта между хората. Министър Митов поясни, че подобно сътрудничество между две страни е уникално:
Аз не зная за друга държава, която да има такъв формат на отношения със Съедините щати. Тази инициатива излезе през януари месец от българската страна и до момента се развива чудесно.
Българо-американските отношения в момента са в една от най-добрите си и сериозни фази, особено в ситуация, в която България, чисто геополитически, се намира на кръстопът между два конфликта – единият е в Близкия изток, а другият е конфликтът в Украйна.
По време на посещението си, освен напредъка по работните групи, външният ни министър смята да повдигне и въпроса с привличане на повече американски туристи:
Има туристически пазари, които България до момента изобщо не е открила.
Днес Даниел Митов се среща с американски конгресмени, а по-късно в Центъра за стратегически и международни изследвания ще изнесе публична лекция за предизвикателствата на страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!