Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Ципрас има една цел – осигуряването на гласовете за приемане на мерките за реформи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки постигнатото споразумение безизходицата за гръцкия премиер Алексис Ципрас продължава. В родината му освен въпроса, кой ще го подкрепи в парламента, го очаква и вълната от недоволството на неговите съпартийци и съотечественици. 

Премиерът Алексис Ципрас днес има една цел – да осигури гласовете на депутатите, които ще приемат мерките за реформи. Няколко часа продължава драматичното заседание на парламентарната група на СИРИЗА. Очакват се оставки както на министри от кабинета, така и напускане на депутати, несъгласни с реформите. Партийният устав не СИРИЗА не позволява само напускане на парламентарната група, а и на парламента.

Решаваща е позицията на "Независими гърци", които са в управляващата коалиция. Лидерът на партията Панос Каменос заяви:

Вчера премиерът на страната бе изправен пред преврат, воден от Германия и други страни като Холандия, Финландия и Балтийските републики, преврат, който стигна до точката на изнудване на гръцкия премиер с колапса на банките и пълното конфискуване на депозити.

Част от гърците също мислят по този начин:

Това е катастрофално споразумение, но го очаквах, защото в рамките на еврозоната нямаше друг начин. Те са гангстери, те са финансови убийци. Нямаше друг изход.

Сред опозицията също има недоволство на депутати от островите. Те се страхуват от гнева на избирателите. Реформите предвиждат отмяна на данъчните облекчения за тези райони.

Банковата ваканция се удължава до утре, ако парламентът приеме реформите. Гърците в чужбина в израз на солидарност предлагат работа на безработни гърци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!