Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Атина тече трескава подготовка по решаващото гласуване на законите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Атина тече трескава подготовка по решаващото гласуване на законите. Синдикатите организират 24-часови стачки от тази нощ. Железничарите вече започнаха спирането на влакове по основни направления.
Продължават преговорите на премиера Ципрас с различните течения в управляващата партия. Министрите, които не са съгласни с реформите са приканени да подадат оставка преди вота утре. Депутатите от лявата платформа на СИРИЗА отказват да се подчинят на лидера. Има вече изявления на част от тях, че ще гласуват против, но няма да напуснат парламента. Засега коалицията на правителство се запазва. Лидерът на партията "Независими гърци" Панос Каменос каза, че неговите депутати ще подкрепят само част от мерките.
Засега не може да се намери решение как да се постигне оставката на председателката на парламента Зои Констадопулу, която също е против мерките, но има и възможност да блокира вота. Пред медиите тя заяви: Няма да си подам оставката, дори да ми я поиска и папата.
Всеки час се увеличават браншовите организации, които ще участват в стачката утре, обявена от синдикатите. Към държавните и общински служители се присъединиха лекарите в държавните болници и железничарите. Вече започнаха да анулират влаковете по основни направления. Все още няма съобщение за протести на моряци и авиодиспечери. Предполага се, че те ще протестират символично, за да не прекратят достъпа до Гърция в разгара на туристическия сезон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!