Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„България категорично отказва да плаща дълговете на Гърция“, пише СЕГА в заглавие към анонса, че финансовите министри от Евросъюза ще вземат решение за спешен заем за южната ни съседка днес. „Тази седмица Брюксел предложи от общия бюджет на ЕС да бъде гарантиран 7 милиарда евро краткосрочен заем за Атина. Това означава и страните извън еврозоната да носят отговорност. Заради отказа на България и други страни обаче Брюксел работи и по текстове, които да гарантират, че тези държави няма да понесат никаква финансова тежест около заема“, пише СЕГА, цитирайки премиера Бойко Борисов.
Водещите публикации на 24 ЧАСА и СТАНДАРТ са посветени на бившия футболен национал Благой Георгиев, който е бил задържан от италианските власти, докато дълбаел с монета инициалите си върху една от колоните на Колизеума.
До подвига на футболиста, известен с прозвището „Джизъса“, 24 ЧАСА помества цитат от главния прокурор: „Съдебната реформа не е разменна монета“. В интервю за вестника Сотир Цацаров повтаря, че няма да подаде оставка под натиск и потвърждава становището си за разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия. „Но това само по себе си няма да ускори наказателния процес, нито ще даде реални гаранции на бизнеса за честен съд по търговските дела“, отбелязва Цацаров, като пледира за промени в Конституцията, Закона за съдебната власт и процесуалните закони.
„Цацаров е прав“, пише ТРУД с големи букви на първата си страница, перифразирайки правосъдния министър Христо Иванов.
Вестник ПРЕСА характеризира вчерашното сдобряване на министъра и главния прокурор пред телевизионните камери като „Размразяване на съдебната реформа“. „Изненадващо и очевидно без режисура Сотир Цацаров и Христо Иванов вчера си подадоха ръка в името на съдебната реформа. Те застанаха един до друг, признаха грешки и дадоха знак, че са готови да работят заедно за промените в Конституцията“, сочи вестникът.
„Протест срещу проект за изграждане на станция към ТЕЦ „София“ за изгаряне на твърди отпадъци, планират жителите на столичните квартали „Орландовци“ и „Бенковски“, съобщава ДУМА. „Причината е, че Столична община съвместно с фирмата изпълнител от Дания ще изгражда съоръжението без пречиствателни катализатори. Така във въздуха на София ще се увеличи количеството на праховите частици - проблем, за който България е критикувана и от Еврокомисията“, пояснява вестникът.
„Бензин и дизел поевтиняват в разгара на сезона, след като борсите реагираха“ на сделката за иранската ядрена програма, съобщава МОНИТОР. „Най-масовият бензин поевтиня с две стотинки по големите вериги бензиностанции и стигна 2 лв. и 30 ст. за литър“, сочи изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!