Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Атина днес се очакват промени в кабинета на Алексис Ципрас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Атина днес се очакват основни промени в състава на кабинета на Алексис Ципрас, след като изразиха своето несъгласие и гласуваха против споразумението с кредиторите, министри на ключови сектори подадоха оставки. Очаква се обаче да има и други промени. 
Гръцкият премиер успя с един вот в парламента да осигури подкрепа на споразумението с кредиторите и да раздели СИРИЗА на два лагера. Формално парламентарната група е цяла, защото депутатите, гласували с "не", отказват да напуснат парламента, а и премиерът не прибегна към изключването им. В тази ситуация се очакват основни промени в кабинета, за да има състав, който ще изпълнява гласуваните вече реформи.
До този момент сигурна е смяната на четири основни лица от правителството, които подадоха оставка след драматичния вот. Това са министърът на енергетиката – Лафазанис, социалния министър Стратулис, заместник-министърът на отбраната – Исихос и заместник финансовият министър Валавани.
Промени и рокади се очакват и в други ключови министерства. Вероятно в правителството влизат и експерти извън управляваща СИРИЗА, за да получи правителството подкрепа на част от опозиицята.
В медиите днес активно се коментира, че активисти на СИРИЗА отказват да заемат министерски постове в онези сектори, където се очаква силно социално недоволство при прилагане на реформите. Например няма желаещи за министерството на труда, защото след приватизацията на държавни компании се очаква вълна от масови уволнения.
Сигурно е, че финансовият министър Цакалотос остава на поста си, след като скоро замени Варуфакис и се ползва с доверие от Еврогрупата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!