Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Два дни преди гласуването на парламента по предложенията на правителството за конституционни промени, "24 часа" изтъква, че ДСБ е единствената партия, която „държи на своята позиция и отказва да търси консенсус“, за разлика от ГЕРБ, БСП, ДПС и АБВ.

"Труд" излиза с публикация на пет „опорни точки", с които авторът Калоян Стоев обяснява защо е необходим „РЕ:СТАРТ“ на съдебната реформа. Един от аргументите е, че промените в конституцията „в този им вид“ са били отхвърлени от ресорната парламентарна комисия. Втората причина за отхвърляне на промените според автора е, че те ще бъдат употребени от реформаторите в предстоящата кампания за местните избори, а третата е, че те крият сериозен риск от обезличаване на опозицията. Публикацията съдържа остри нападки срещу Христо Иванов и лидера на ДСБ Радан Кънев, първият наречен „некомпетентен министър на правосъдието“, а вторият - „реформатор мутант на Иван Костов“.

С дискусиите по същество се занимава "Капитал дейли“. Вестникът сочи промените, по които има консенсус до този момент. Това са разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, което трябва да гарантира независимостта на съда, и предоставянето на повече правомощия на съдебния инспекторат, така че борбата с корупцията в съдебната власт да е извън ВСС. Това, което АБВ и ДПС отхвърлят, според вестника, е скъсяването на мандата на кадровия орган, явното гласуване при назначенията, сезирането на конституционния съд от съдилищата и по-голямата отчетност на прокуратурата. Според "Капитал дейли" премиерът Борисов е подкрепил Радан Кънев в позицията, че кадровите въпроси трябва да бъдат решавани не от пленума на ВСС, а от колегиите поотделно.

На друго мнение е вестник "Сега"„ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете за съдебна реформа по кройката, зададена от прокуратурата“, пише изданието. „След срещата си с лидера на ДПС - Лютви Местан, във вторник премиерът обяви готовността си да се съобрази с ДПС, само и само да бъде приета някаква промяна в конституцията за пред Брюксел“. Според авторите на материала, не е изключено да се стигне до разцепление в Реформаторския блок, тъй като депутатите на ДСБ са категорично против предложенията на ДПС, за разлика от ДБГ на Меглена Кунева. Според „Сега“ президентът също е част от готвеното споразумение между Бойко Борисов и Лютви Местан. „Росен Плевнелиев призова политическите сили да подходят надпартийно, да преодолеят различията и да постигнат съгласие на всяка цена. В безадресното си становище той на практика подкрепи Борисов и ДПС - да се гласуват само безконфликтните моменти: формалното разделяне на ВСС, прекият избор на членове на ВСС и засилването на инспектората. В средите на реформаторите упорито се заговори за сделка на Плевнелиев с ДПС срещу подкрепата му за втори мандат“, отбелязва вестник „Сега“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!