Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аида" закрива оперния фестивал в Пловдив, на сцената – звездно участие

С "Аида" на Античния театър тази вечер ще бъде закрит фестивалът "Opera Open" на Държавната опера в Пловдив. Оперната звезда на "Арена Ди Верона" Ана Лукреция Гарсия пристига в България за участие в спектакъла.

От 2010 година тя ежегодно е аплодирана на "Арена ди Верона" за изпълнението си на Аида, а от 2014 дебютира пак там и като Амнерис – дъщеря на египетския фараон и съперничка на Аида за сърцето на Радамес в операта.

След Античния театър в Пловдив Ана Лукреция се връща на "Арена ди Верона" за още представления на "Аида" през август и септември. Малко оперни певици притежават нужния диапазон, за да могат да изпълняват и сопрановата партия на Аида и мецосопрановата на Амнерис, коментират музиколози. Друг такъв рядък пример е била великата Гена Димиитрова. 

Ролята на "Аида" ще изпълни солистката на Пловдивска опера Таня Иванова. Като Радамес ще ѝ партнира тенорът Ивайло Михайлов. 

По време на италианската премиера на операта в "Ла Скала" Верди излиза за поклон 24 пъти, а на финала – още 8! 

Постановката на Пловдивска опера е дело на режисьора доц. Нина Найденова. Включват се и ученици от балетните класове на Муикалното училище "Добрин Петков". Диригент е известният маестро Иван Ангелов, който е един от най-канените диригенти в музикалните зали на Европа. 

Началото на спектакъла е в 21.00 часа. 

Интервюто с диригента на "Аида" Иван Ангелов чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!