Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Компромис от всички за конституцията", гласи заглавието в ТРУД. "Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две. Отпада съкратеният мандат на съвета", допълва вестникът. Според 24 ЧАСА "Борисов победи, Радан и Местан направиха крачка назад". "190 с Бойко за Темида. Пет партии смириха Радан", пише СТАНДАРТОще един от тиражните вестници - ПРЕСА, изтъква ролята на премиера. Изданието започва водещата си статия с думите "Борисов осигури конституционно мнозинство и намери изход от парламентарната криза".
Вестник СЕГА изтъква ролята на друг фактор: "Сделката бе постигната на фона на безпрецедентен външен натиск, след като посланиците на 14 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Франция и други, излязоха с общ призив към депутатите от всички партии да се обединят около съдебната реформа".
"Независимост на съда, повече правомощия за съдебния инспекторат, малко повече отчетност за главния прокурор. Това е "историческият" компромис, постигнат между основните партии по въпроса за промяната в конституцията", пише КАПИТАЛ DAILY. "ДПС отстъпи за преразпределението на квотите във Висшия съдебен съвет, но Реформаторският блок направи повече отстъпки - за тайното гласуване и мандата на съвета, за отчетността на главния прокурор пред парламента и частично за сезирането на Конституционния съд", сочи вестникът.
"ДПС превзе съдебната реформа. Всичко най-важно, за което настояваше Местан, се случи", констатира ДУМА
Един от малкото вестници, за които съдебната реформа не е основната тема, е НОВИНАР. До информацията, че "внасят нов проект за промени в конституцията", вестникът информира в голямо заглавие, че "Кабинетът предлага 420 лева минимална заплата". Идеите в момента са на ниво обсъждане между правителството, синдикатите и национално признатите работодателски организации
"Хиляди фирми готвят нов протест заради скъпия ток", съобщава СЕГА на първата си страница. Работници и мениджъри ще спрат работа и се готвят да блокират пътища и магистрали на 29 юли от 11 до 12 часа. Причината за крайната мярка е намерението на енергийния регулатор да увеличи ццената на тока за бизнеса", сочи вестникът.
СТАНДАРТ цитира по темата председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, който твърди, че "скокът (на цената на тока) ще затрие цели индустрии".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!