Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките фермери отново са готови на бунтове и протести

Гръцките фермери готови за бунт
Снимка: Катя Пеева

Гръцките фермери заплашват с бунтове и протести. Това може да се случи още през август, ако парламентът приеме условията на кредиторите за високо данъчно облагане в аграрния сектор.

Гръцките фермери, които масово гласуваха за СИРИЗА, вече подготвят протести срещу правителството. В споразумението между Атина и кредиторите се включват промени в данъчното облагане в аграрния сектор. Спорният закон беше премахнат в последния момент от пакета реформи, които парламентът прие преди ден, но ще се гласува през август. Срещу тези мерки реагират не само депутати от СИРИЗА, но и от опозицията. В предварителните сондажи в партиите стана ясно, че народните представители от аграрни райони не са склонни да подкрепят високото данъчно облагане.

Фермерите от Северна Гърция дори предупредиха, че са готови на масови протести:

Предупреждаваме правителството,че ако внесе в парламента за гласуване промените за ново данъчно облагане, всички трактори от област Серес ще бъдат по пътищата.

В аграрните райони Крит и Тесалия също са готови за протести дори и в разгара на лятото.

Фермерите отчитат, че кредиторите искат 26% данъчно облагане в аграрния сектор при средно за евросъюза 12%. Проектозаконът включва и заплащане на пълен акциз върху горивата за земеделската техника.

Медиите припомнят, че протестите на гръцките фермери винаги водят до оставка на правителството в Атина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!