Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция очаква температури 42 градуса

Снимка: Катя Пеева

Ад под небето в Гърция. Температурите тази седмица ще достигнат 42 градуса.

Властите в Гърция задействаха план "Персей" за борба с извънредните ситуации. Днес температурите на сянка са около 38 градуса, а от утре до петък на места ще преминат и 40 градуса.

Всички държавни болници и службите на областните управи са в повишена степен на готовност, за да окажат помощ на гражданите.

Денонощно работят специални климатизирани помещения в кметствата, където гражданите могат да останат, докато премине горещата вълна.

Лекари съветват хората да са изключително внимателни в часовете с високи температури.

Подробна информация за времето до края на седмицата и съвети за туристите, които почиват в Гърция, се предоставят във всички туристически обекти. Навсякъде информацията тече и на български език поради хилядите българи, които почиват тези дни на гръцките плажове.

От Гражданска защита предупреждават за висок риск от пожари. Военни части патрулират в близост до горските райони. Полицията също следи за спазване на противопожарните мерки. Налагат високи глоби, ако се запали огън в горска местност, както и дори за небрежно изхвърлена цигара.

Автобусите на градския транспорт се движат само с работещи климатици. Едва в събота се очаква температурите леко да спаднат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!