Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция не може да се справи с прилива на нелегални имигранти и бежанци

Гърция не може да се справи с прилива на нелегални имигранти и бежанци. Европа си затваря очите пред проблема.
Само за едно денонощие бреговата охрана на Гърция спаси в Егейско море 706 души ,опитали се да влезнат до островите Лесбос,Самос и Кос.От началото на годината 110 хиляди бежанци от Сирия и други страни са влезнали в страната.Това е официална бройка,а никой не знае колко са реално влезналите в Гърция и от тук в Европейския съюз. Властите се опитват да поставят под контрол ситуацията поне по островите, където пристигат. Броят на хората е толкова голям, че полицията и местните власти видимо не могат да се справят. Жителите на островите помагат и акцията на доброволци надмина очакванията.Това е само временно решение.
Еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос призна пред гръцките медии, че е „необходима спешна и обща европейска стартегия“. Опозицията разкри, че Гърция все още не може да получи финансова помощ от Брюксел, защото правителството не е създало до сега специализирана комисия по проблемите за настаняване на бежанците.
Пристигналите в Гърция бежанци се опитват по всякакъв възможен начин да заминат за Централна Европа. Качват се нелегално на тирове, които пътуват с фериботи за Италия. Други с влак до Солун и от там пеш за Македония.
Гръцките медии ежедневно излъчват репортажи за живота на бежанците, а жителите на островите казват, че са готови за бунтове, ако не се овладее бежанската вълна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!