Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 450 български студенти ще учат в Холандия и Дания по проект "Световно образование"

Снимка: БГНЕС


Повече от 450 български първокурсници ще учат в Холандия и Дания от тази есен по проект "Световно образование". За първи път те ще имат достъп до няколко фонда за финансиране, като общо могат да получават до 1000 евро на месец. Част от сумата е нисколихвен заем, а друга се отпуска безвъзмездно.

Какво кара младите и образовани българи да предпочитат обучението в чужбина:

Това, което най-много ми хареса в Холандия, е, че там образованието е с практическа насоченост и по-голяма част от обучението се извършва в работа по групи по определени проекти. При нас е малко по-теоретично, повече залягане над учебниците, посочва Николета Коларова.

Аз съм Венцислав Крумов и ще уча автомобилно инженерство. За мен най-важното е базата на университета, в който ще уча. Това в България не се предлага от никой технически университет.

Емил Пещенски обосновава своя избор: Ще уча биология, проучвания в сферата на медицината. В българското образование прекалено много е теорията.

Валерия Калинова също споделя своите интереси към образование в чужбина: Аз съм се насочила към такива специалности, които са технологични. В Техническия университет не се предлагат толкова нови технологии. Ще изучавам всякакви 3D и визуални изкуства. Как се създава програмиране, софтуер.

Калинова обосновава критичността си към българското образование така: Не ми предлага толкова възможности, защото много хора, които учат, казаха, че учат на много стари програми, които после не им помагат в работа. Нямат толкова практически упражнения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!