Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасените 375 имигранти до либийския бряг пристигат в Палермо

| обновено на 06.08.15 в 18:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спасените 375 имигранти, чиято лодка се обърна вчера на 15 морски мили от либийския бряг, пристигат в Палермо днес. Не е ясен броят на загиналите, извадени са само телата на 26 от тях. Италианската брегова охрана координира други спасителни операции.

Норвежки кораб спаси 398 бежанци от различна националност, намиращи се на рибарска лодка недалеч от остров Сицилия и ги отведе до град Кротоне в област Калабрия. Италианските власти задържаха техните нелегални превозвачи от египетски произход. Асоциацията „Лекари за човешки права”, която се грижи за бежанците в Италия, публикува доклад под надслов „Бягство или смърт” с географска карта на имигрантския поток от Субсахариална Африка до Апенините.

Позовавайки се на споделеното от имигрантите, лекарите посочват, че началните точки на прехода са Еритрея, Етиопия и Судан, а от западната част на континента Нигерия, Гамбия, Сенегал, Гана. Кулминацията на преживения ад от двете трасета, чието преминаване е между 16 и 22 месеца, е в Либия, малтретирани в центровете за имигранти или в затворите. Причините да имигрират са политически, религиозни и сексуални преследвания, диктатури, войни, семейни конфликти и икономически проблеми. Тези хора според лекарите имат психологически травми, трудни за преодоляване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!