Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент трябва да гласува мерките, договорени с кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас очаква от парламента да одобри най-късно тази вечер законодателните мерки, договорени с кредиторите. Поради бунта в собствената си партия СИРИЗА, премиерът е принуден да разчита на позицията за положителен вот, който ще даде шанс на страната да получи още 85 милиарда евро помощ от партньорите в еврозоната. 

Според Ципрас вотът е необходим, за да сложи край на несигурността пред гръцката икономика, която по последни изчисления ще се свие с повече от два процента през тази година и ще се върне към растеж едва през 2017 година. Гласуването ще бъде важно и за оздравяването на гръцките банки. Законопроектът предвижда създаване на независим фонд с активи от 50 милиарда евро, по-голямата част от които ще бъдат използвани за рекапитализиране на кредитните институции и намаляване на държавния дълг.

Именно възможностите на Атина за обслужване на дълга повдигат сериозни съмнения в Германия – основният кредитор, който все още не се е произнесъл по предварителното споразумение, постигнато във вторник. Ако насроченият за днес вот в гръцкия парламент се състои, финансовите министри от еврогрупата ще се произнесат по споразумението утре.

Синдикатът на държавните служители в Гърция свиква тази вечер на централния площад "Синтагма" в Атина митинг-шествие в знак на протест срещу новото споразумение, постигнато от правителството с кредиторите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!