Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Умора или технически дефект на буса е причина за кървавата катастрофа в Берлин, при която в петък следобед загинаха шестима българи, а други двама бяха тежко ранени, пише 24 Часа. Полицаите се надяват да разберат повече след разпита на шофьора днес, допълва вестникът.

Над 5600 бежанци може да бъдат върнати в България от Европейския съюз, предупреждава вестник Сега, като се позовава на информация от Държавната агенция за бежанците. Най-много имигранти с българска регистрация има в Германия, Австрия и Франция. До момента от тях реално са изпратени обратно 173-ма. Тази година бежанската вълна от Близкия изток и Африка е три пъти по-голяма от миналогодишната, отбелязва вестникът.

Загубите на фермерите ни от руското ембарго достигнаха 106 милиона евро, пише Монитор, като цитира министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Преките загуби от ембаргото се изчисляват на 10 милиона евро. Останалите са резултат от понижение на цените на продукцията, което се дължи не само на ембаргото. От интервю на Танева за Монитор става ясно още, че страната ни ще изгуби между 80 милиона и 150 милиона евро по старата програма за развитие на селските райони. Министърът обяснява забавянето с "тежките процедури по обществените поръчки".

Влиянието на кризата в Гърция и ембаргото за Русия явно е пренебрежимо малко засега, смята Капитал Daily, като посочва, нарастването на БВП през второто тримесечие на тази година е най-високото от четири години насам, а безработицата е намаляла до петгодишно дъно. Все пак изданието допуска и друг прочит на данните: "Темпът е недостатъчен, движен е от еврофондове, а не от трайни частни инвестиции, и е по-бавен от другите страни в Източна Европа".

Заплатите ускоряват ръста си. Ако през последните четири години растяха с по 6-7 на сто, сега стигат увеличение с близо 8 на сто на годишна база, пише в 24 часа Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Ниските заплати продължават да бъдат един от проблемите, които отблъскват младите хора от учителската професия, пише вестник Сега. Месец до началото на учебната година в страната "се търсят около 1500  учители", допълва вестникът. Данните на регионалните инспекторати не са изчерпателни, а министерството на образованието не поддържа централизирана статистика. Според изчисления на профсъюзите недостигът на кадри ще се влоши, понеже около 6000 учители ще се пенсионират по новите промени в Кодекса на труда.

Около 7000 млади българи заминават тази есен да следват в чужбина, съобщава 24 Часа, цитирайки броя на дипломите за средно образование, заверени от просветното министерство. Дванадесетокласниците тази година бяха 58 000. Това означава, че багажа си стягат поне 12% от випуска, или близо всеки осми, изчислява вестникът.

Труд помества "черен сценарий" от Националния статистически институт за демографското развитие на страната ни до 2070 година. След 55 години населението на България може да се стопи до 4,9 милиона души. Тогава българите ще са едва със 100 000 повече, отколкото през 1920 година, когато страната започва да се възстановява от унищожителните последствия на три войни, пише Труд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!