Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Гърция получи нов тригодишен заем от 86 млрд. евро, но разцеплението в управляващата партия СИРИЗА е окончателно, което още повече засилва слуховете за предсрочни избори, пишат вестниците в Атина.

"ВИМА"  тълкува отговора, даден от правителствената говорителка, като сигнал за ускоряване на предсрочния вот. Тя остро разкритикува лидера на фракцията Лява платформа в СИРИЗА Панайотис Лафазанис за това, че с действията си е решил да провали правителството и да го свали от власт. Говорителката заяви, че от три години насам Лявата платформа постоянно се е противопоставяла на решенията на Централния комитет на партията.

В своя редакционна статия "ВИМА" си задава въпроса дали наистина нови избори са решение за Гърция? Според изданието е твърде съмнително, че нов вот ще даде окончателно и трайно решение на политическия проблем, който разтърсва страната.

"ЕТНОС" пише, че ако слуховете се потвърдят и има избори още през септември, ще бъде съставено служебно правителство, което за първи път в историята на страната ще бъде оглавено от жена. Това, съгласно закона, ще е новата председателка на Върховния съд.

"КАТИМЕРИНИ" и "ИМЕРИСИЯ" смятат, че най-вероятно в понеделник кабинетът ще обяви конкретните си намерения за вота.

Класация нарежда столиците на Украйна и Сирия сред топ 10 на градовете, в които условията за живот се влошават най-бързо, пише "ИНДИПЕНДЪНТ". В проучването са включени 140  населени места от всички континенти. Дамаск е на последното място, като само за пет години оценката му е паднала с 27 позиции.  В последната десятка попада и Киев, който е поставен на 132-ро място. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!