Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въоръженият мъж, който беше обезвреден във високоскоростния влак, е живял в Испания

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Въоръженият нападател, който беше обезвреден от двама американски военнослужещи във високоскоростния влак от Амстердам за Париж, е живял известно време в Испания, пише испанският вестник "Ел Паис". Според изданието, мъжът също така е пътувал до Сирия.

Политици и граждани изказаха благодарности на военните за постъпката им. Приятел на войниците, който пътувал с тях, каза, че  нападателят, който е от марокански произход, ги е молил да му върнат автомата. Военните, обезвредили мъжа след като го чули зарежда оръжието си в таолетната. При инцидента са ранени трима души. Нападателят беше арестуван след като влакът беше отклонен в Арас на около 185 километра от Париж.

 Според полицейски източник нападетелят е разполагал с автомат "Калашников", нож и автоматичен пистолет. Мотивите за нападението все още не са известни, но се твърди, че  26-годишният мъж е познат на френските служби.

В изявление американският президент Барак Обама похвали военните за действията им и заяви, че са предотвратили далеч по-голяма трагедия. Френският вътрешен министър Бернар Казньов също благодари за показаната от американците голяма смелост:
 
Заедно с президента и премиера изразявам нашата благодарност и признание на тези двама американци, които бяха невероятно смели при трудните обстоятелства и проявиха хладокръвие и без които би се случило нещо далеч по-сериозно.
 
Франция остава в повишена готовност след атаките през януари, при които загинаха 17 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!