Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческо посещение на Барак Обама в Аляска

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама се отправя на тридневно посещение в Аляска. Това е първото пътуване на действащ президент до Аляска и се приема като ключово за държавния глава по въпроса за климатичните промени.

В навечерието на визитата стана ясно, че в Аляска президентът ще предприеме историческата стъпка да преименува планината Макинли в Денали. Така най-високата планина в Северна Америка ще възстанови предишното си име, което е от особено културно значение за местното население. От друга страна, решението е изпълняване на едно от обещанията от кандидатпрезидентската кампания през 2008-а за подобряване отношенията между федералното правителство и туземците.

Основен акцент на посещението е участието на Барак Обама в среща на върха за климатичните промени, където той ще изнесе реч.

Докато е в Аляска, президентът ще се запознае на място с ефектите от глобалното затопляне върху общностите. Според проучвания от 1959 година до сега в северозападния щат има разтопени 3 и половина трилиона тона вода от глетчерите. По време на седмичния си адрес през уикенда Обама посочи, че жителите там се сблъскват с по-големи буреносни системи, повече горски пожари и с една от най-бързите в света ерозия на бреговата линия.

Политиката за глобалното затопляне е един от приоритетите на Белия дом и към този момент се приема разнопосочно, както либералите, така и от консерваторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!