Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библейски сюжети върху чемширово дърво

| обновено на 01.09.15 в 09:59

Изложба „Миниатюра върху чемширово дърво” на Янко Ненов ще се открие в галерия „Дяков”. Той представя 23 миниатюри, изработени върху чемширово дърво. Изящните творби интерпретират различни философски и библейски теми, между които „Тайната вечеря”, „Адам” и „Ева”, „Самсон и Далила”,”Ноев ковчег”.


Янко Ненов работи в областта на графиката, живописта, керамиката, скулптурата от дърво, камъка. Но истинската му сила, най-големите му творчески достижения, са в областта на миниатюрата върху чемширово дърво, което той счита за идентично със слоновата кост – достатъчно хомогенно и твърдо, за да се работят върху него детайлите на миниатюрите му. Достижения, които му носят престижни международни награди и възторга на публиката. Началото е през 90-те години, когато Янко Ненов два пъти участва в Световната изложба на миниатюрата в галерия „Дел Белло” в Канада и получава два пъти престижни награди. Следва конкурсът Хенри Томас в Ню Йорк, където също не остава незабелязан и получава награда.

През 1997 г. е поканен в Палермо, заедно с още 127 творци от цял свят, за създаването на „Световна картина – Портрет на Земята”, където той е единствения български участник. Янко Ненов два пъти е канен на работа в Япония – през 2001 и 2007, където реализира стенописи и скултурни работи.

Ненов е реализирал десетки изложби в станата и чужбина. Негови работи се намират в частни колекции в много страни по света – Япония, Канада, Холандия, Италия, САЩ, Испания, Финландия, Естония, Гърция, Белгия...

Янко Ненов е ценен и в родината си – носител е на Награда „Пловдив” за принос в изобразителното изкуство, точно за самостоятелна изложба миниатюра, реализирана в галерия „Дяков” през 2011 г. За същата изложба получава и годишната награда на галерия „Дяков”.

На 1 септември галерия „Дяков” ще представи за пореден път изумителната миниатюра върху чемширово дърво на Янко Ненов – през целия следобед с официално откриване в 18 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!