Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове настояха за децентрализация на общините

Снимка: община Сливен

За децентрализация на общините апелираха кметовете на населени места на последното разширено заседание на Регионалната асоциация на общините "Тракия", което се състоя в Сливен.

Регионалната асоциация на общините "Тракия", учредена преди 18 години като неправителствена, независима и доброволна организация, днес е едно от най-големите регионални сдружения на общини в България, в която членуват 36 общини от областите Бургас, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Сливен, Хасково и Ямбол. Асоцииран член е Съюзът на тракийските дружества. Председател на сдружението е Кольо Милев, кмет на Сливен.

Може би ще дойде времето, където кметовете ще имат и много по-големи правомощия след случването на т.нар. децентрализация. Много хубави предложения има. За нас най-добра е финансовата децентрализация, за да можем да си подредим общините и да ги управляваме по най-добрия начин, посочи Кольо Милев.

В общините все повече се засилва социалния елемент. Все повече ще има отношение към безимотни, възрастни, беззащитни, а приходоизточниците, за съжаление, са данъци и такси. В перспектива нищо не се залага. Без децентрализация, за да има по-голяма ефективност, нямаме бъдеще, каза изпълнителният директор на сдружението професор Иван Върляков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!