Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на психично болни хора поискаха приоритетно финансиране за лечението им

Подкрепа от институциите и приоритетно финансиране за лечението на психично болните поискаха родители на хора с тежки заболявания. Пациентите са оставени на грижите на близки и няма социални програми за рехабилитация. Пред "Хоризонт" две майки Теменужка Коларова и Лея Йорданова посочиха:

Мисля, че психичното заболяване трябва да излезе от стигматизиращите рамки на скритото, тайното заболяване, на нелечимото заболяване. Трябва да се причисли към групата на най-тежките заболявания, които трябва да бъдат с приоритетно финансиране.

Отношението на обществото към хората с тези проблеми е негативно. Доста трудно е да се справи човек сам с такъв болен. За да ходи човек на работа, да осигури доходи, да се грижи, трябва да има помощта не само на институции, но и на много хора около него, добави Лея Йорданова. Хубаво е, че има дневни центрове тук в София, за да се чувстват социално значими. Това е едно малко зрънце в грижите към този вид болни.

Теменужда Коларова подчерта:

Трябва да започне преодоляването на стигмата, първо ние да я преодолеем, да се борим за по-добър живот и адаптация на децата ни. В другите страни социалните работници са посредниците между семейството, близките и медиците.

Днес и утре София е домакин на 6-тия Европейски конгрес на Еврофедерацията на асоциациите на семейства на лица с психични заболявания. Събитието се провежда за първи път у нас, като целта е да бъдат споделени европейски практики и подкрепа на родителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!