Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 10 000 мигранти влязоха в Австрия

| обновено на 20.09.15 в 14:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За пръв път мигранти влязоха в Австрия от Словения. След премеждия по границите на различни държави, където се озоваваха блокирани, отблъсквани и връщани обратно, на австрийска територия успяха да пристигнат най-малко 10 000 мигранти.

Увеличава се и потокът от мигранти, влизащи от Унгария. От началото на денонощието пеша са влезли около 10 700 души - повече, отколкото през целия вчерашен ден, а минаваща покрай границата магистрала беше частично затворена.

Хърватия е изправена пред растящ мигрантски поток на своя територия, след като Унгария барикадира границата си със Сърбия, и сега извозва мигрантите до границата си с Унгария, която ги прехвърля в приемни центрове при границата си с Австрия. Почти всички пристигат при град Никелсдорф, който е главният пункт за преминаване на мигранти от Унгария.

Според австрийския министър на външните работи Йохана Микъл-Лайтнер съседните държави нарушават европейските правила. Тя изрази загриженост по повод навлизането на мигранти от Хърватия през Словения и заяви, че за всеки мигрант ще бъде приложена Дъблинската процедура и той ще бъде връщан.

Унгария обвини хърватските власти, че нарушават установените правила, като не регистрират мигрантите и че нарушават "суверенитета" й като изпращат влакове с хора през границата, придружавани от полицаи.

В последните дни хърватското правителство говореше лъжи в лицето на унгарския народ и на целия Европейски съюз, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Премиерът на Словения Миро Церар също се присъединени към обвиненията към хърватските власти, като посочи, че те не играят по европейските правила:

Нещата излязоха от контрол. Има неправомерно прехвърляне на бежанци към Словения. Както знаете, Словения охранява Шенгенската граница, това е нашата европейска отговорност.

От своя страна, хърватският премиер Зоран Миланович заяви, че няма да използва "груба сила" срещу хората, които искат да влязат в страната му, нито пък те ще бъдат принуждавани да остават в Хърватия против волята си. Миланович каза още, че автобусите и влаковете ще продължат да пътуват към Унгария.
 Междувременно 26 мигранти се водят за безследно изчезнали, след като лодката, с която пътували, потъна близо до гръцкия остров Лесбос. Продължава издирването и на още 13 души, чиято лодка потъна вчера в същия район. При инцидента загина петгодишно момиченце.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!