Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Егерт:

Русия няма да води сухопътни операции в Сирия заради икономическите възможности на Москва

Срокът за прилагане на споразумението от Минск ще бъде удължен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уверенията на руския президент Владимир Путин, че страната му няма да води сухопътни операции в Сирия, са искрени, тъй като са продиктувани от общественото мнение и икономическите възможности на Москва, каза в интервю за "Хоризонт" анализаторът на руската радиостанция "Комерсант" Константин Егерт:

Путин сам разбира прекрасно рисковете от една руска сухопътна операция в Сирия, които не са никак малки. Става дума за много сериозни жертви, а от гледна точка на руското обществено мнение - Сирия не е Украйна, а по-скоро - втори Афганистан. От гледна точка на обикновения руснак, ако щете и от гледна точка на мнозинството, което поддържа Путин, е съвсем ненужно да се хабят пари. И още повече - животът на руски войници за война в един далечен край на света, където, пак според руското обществено мнение, едни мюсюлмани избиват други мюсюлмани.

Според Егерт срокът за прилагане на Минското споразумение в Украйна, който изтича през декември, ще бъде удължен, така че да не се стига до ескалация на украинската криза:

Ако сепаратистите се съгласят да отложат местните избори в Донецк и Луганск, Минските договорености ще могат да бъдат изпълнени или поне да бъдат отложени. Това отговаря на интересите на всички, включително и на Москва. Русия не разполага с ресурси и не иска нови санкции, които непременно ще бъдат наложени, ако тези избори се състоят. Съединените щати също не искат да си отвличат вниманието с Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!