Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 2900 мигранти са се удавили в Средиземно море тази година

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над 522 хиляди мигранти и бежанци са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината, предадоха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на данни на Международната организация по миграциите.

Най-голям е броят на пристигналите в Гърция - предимно сирийци и афганистанци. В Италия повечето от мигрантите и бежанците са еритрейци и нигерийци. При опит да преминат през Средиземно море тази година са се удавили 2892 мигранти.

Междувременно ТАСС предаде, че НАТО може да се включи във втората фаза на операцията на Европейския съюз срещу трафикантите на мигранти в Средиземно море, която ще започне на 7-и октомври. Според европейски дипломатически източник, цитиран от агенцията, Алиансът има готовност да се включи, веднага щом възникне необходимост.

Понастоящем 4 кораба на Европейския съюз са в Средиземно море като част от операциите по спасяване на мигранти. В тях участват 1318 души от 22 страни членки, припомня Асошиейтед прес. Засега не става ясно колко кораба и персонал ще се включат във втората фаза на операцията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!