Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разясняват правата и задълженията на бежанците на информационни сесии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предоставянето на права на бежанците предполага тяхното социално включване, което пък гарантира обществената ни сигурност. С това твърдение Фондацията за достъп до права се опитва да промени обществените, а и административните нагласи към мигрантите.

Неправителствената организация реализира проект, чрез който се провеждат обучения сред ангажираните с бежанците страни, както и информационни сесии със самите тях, за да се повиши осведомеността по отношение на достъпа до права.

Според младши адвокатът от Софийската адвокатска колегия Мария Петрова, проблемът с бежанците е особено деликатен, но в крайна сметка те са хора като всички други.

Сред търсещите и получили вече убежище се организират информационни сесии, на които се раздават книжки, които им разясняват основните права и задължения, посочи Валерия Иларева, председател на фондацията.

Вече е издаден сборник, в който са включени нормативните актове от международното, европейското и националното право, както и съдебната практика относно правата и задълженията на бежанците.

Повече по темата чуйте от репортера Златина Йовкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Какво е отношението на столичани към бежанската криза?

В отговор на призива на правителството на Унгария за оказване на международна помощ заради засиления миграционен натиск, България ще окаже подкрепа във вид на имущество и хуманитарна помощ. Страната ни ще предостави чрез МВР и БЧК 50..

публикувано на 30.09.15 в 14:45