Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Токът за населението скача при свободен пазар, пише "Стандарт", цитирайки телезвизионно интервю на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. „България е една от последните страни в Европейския съюз, която не е либерализирала напълно своя енергиен пазар, и това е много сериозен проблем пред нас. Националната електрическа компания се явява буферът, който обира всички негативи и загуби. Тарифният дефицит, който НЕК реализира в резултат на липсата на пазарни условия, е 1,4 милиарда лева. Това е дисбалансът, който се получава в резултат на това, че НЕК е обществен доставчик и единствен купувач“, обяснява министърът на енергетиката.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отправи поредно искане за актуализация на бюджета на Министерството на вътрешните работи за настоящата година, пише "Стандарт". Допълнителните разходи в размер от над 21 милиона лева са за изплащане на задълженията към 31 август за обезщетения по Закона за МВР и по Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения. През лятото Бъчварова поиска 16 милиона за обезщетения, които обаче финансовото министерство не отпусна, припомня вестникът.

„Прокуратурата погна лоши ченгета“, съобщава "Труд" с големи червени букви на първата си страница. „Младши инспектор от Трето РПУ и управител на хоспис получили 500 лева в белязани банкноти, а униформен от Петрич и възрастната му майка били обвинени за оранжерия с марихуана, пояснява вестникът.

„Шефът на върховния административен съд Георги Колев обяви, че поправките в конституцията, които минаха на първо четене в парламента, са дискриминационни“, пише "Труд", цитирайки сайта „Правен свят“. Колев вижда грешка в това, че само шефът на Върховния касационен съд може да председателства съдийската колегия след разделянето на Висшия съдебен съвет на две. „Председателите на ВКС и ВАС са абсолютно равнопоставени“, поясни Колев. По думите му в основния закон може да се запише „председателството на съдийската колегия да е на ротационен принцип“, т. е. през определен период да се редуват шефовете и на ВКС, и на ВАС. „Не става въпрос лично за мен, а за длъжността председател на ВАС, уверява Георги Колев.

През следващата година ще има атестация на всички учители и директори у нас - общо 91 хиляди души, съобщава "Стандарт". Образователното министерство още избистря критериите, на които те трябва да отговарят, за да бъдат отличници. Ясно е обаче какво ще се случи с „двойкаджиите“ - справят ли се зле първия път, ще получат помощ и наставник, а след година отново ще ги оценят и ако не са напреднали достатъчно може да загубят работата си.

Времето ще се обърне рязко през следващите дни. Темпиратурите ще паднат с 10 градуса и ще бъде по-хладно за сезона, а в планините ще завали сняг от четвъртък, предупреждава "24 часа".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!