Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Фирма от топ 100 на българския бизнес е била „ужилена“ от хакери с 430 хиляди евро, пише „24 часа“ на първата си страница.

„200 000 хакерски кода дебнат клиентите във фейсбук“, предупреждава „Труд“.

„Хакери са източили фирми с над три милиона евро“, през последните седем месеца, съобщава „Сега“.

Това е водещата тема и във вестник „Стандарт“. „Хакери атакуват зърнени фирми“, пише вестникът.

„Русия ни връчи нота заради митническите проверки в Лукойл“, съобщава „Дума“ във водещото си заглавие.

„Стандарт“ отговаря задочно с риторичен въпрос от премиера Борисов: „Проверяваме ОМВ и Шел, а защо не и Лукойл?“ „Горивото поевтиня след инспекциите, хората са доволни. Руският външен министър Сергей Лавров е най-добрият дипломат в света, но няма да се поддадем на внушенията“, казал още Бойко Борисов, цитиран от „Стандарт“.

„Държавата ще има милиард и 800 милиона лева за допълнителни разходи през 2016 година“, съобщава вестник „Сега“. От данъчно-осигурителни постъпления догодина са планирани около 1 милиард лева повече приходи. Те ще дойдат от очаквания растеж на икономиката и различни мерки в приходната политика като вдигането на минималния осигурителен доход и акцизите, съобщиха участници в започналите консултации между партиите за проектобюджета. Ръстът на разходите ще даде възможност за по-сериозно финансиране на отделни сектори. Като приоритети се очертават образованието и отбраната. Обсъжда се увеличение на средствата за средно и висше образование с 300 милиона лева, информира вестник „Сега“.

Тревожен в проектобюджета за 2016 е заложеният ръст на средствата за болнични - 30 милиона лева на фона на огромния дефицит в НОИ, пише „Труд“, цитирайки главния директор на отдел „Осигурителни отношения“ в БСК Григор Димитров. Данните за първата половина на тази година показват увеличение на разходите за болнични с 18,5 милиона лева спрямо същия период на 2014-та. Спрямо 2012 увеличението е с 56 милиона лева или с 42 процента. нарастването на разходите за болнични увеличава дефицита не само в НОИ, но и в Здравната каса, която плаща на джипитата за прегледите, предупреждава експертът. Според него основните причини са слабият контрол върху издаването на болнични листове и практиката на част от малките фирми, които карат работниците си да излизат в отпуск по болест, за да пестят от заплати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!