Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британска военна база в Кипър приюти сирийски бежанци

Снимка: Бранислава Бобанац

140 сирийски бежанци на борда на четири малки лодки бяха спасени днес в бреговата зона на британската военна база “Акротири” в Кипър. Това е първият случай от началото на сирийската криза и бежанската вълна, когато бягащи от военната зона хора пристигат на територия под британски суверенитет.

Спасените бежанци, сред които има жени и деца, се намират в една от двете британски военни бази в Кипър, които са суверенна територия на Великобритания и така бежанците попадат под нейна юрисдикция. Гражданска защита и другите компетентни органи на Кипър имат готовност да съдействат и да окажат хуманитарна помощ при поискване от британските служби, но до момента не е възникнала такава необходимост.

Хората са получили първа помощ, храна и вода, всички от четирите лодки са в безопасност. При регистрацията им са заявили, че са от Сирия. От британската база и от британското министерство на отбраната все още не са съобщили точния брой на спасените.

Все още не е ясен правният статут на мигрантите и как Великобритания и Кипър ще процедират за предоставянето на убежище. Британските власти се опитват да изяснят дали бежанците ще имат право да потърсят убежище във Великобритания. В същото време според съществуващо споразумение между Великобритания и Кипър пристигащи бежанци трябва да бъдат предадени на местните власти.

За последен път подобен инцидент е възникнал през 1998 г., когато кюрдски бежанци от Ирак са пристигнали в британската база “Акротири” в Кипър. Оттогава те живеят в бивши военни съоръжения в границите на втората британска база “Декелия”, тъй като няма одобрени от британските власти искания за предоставяне на убежище.

Базата “Акротири” е основната територия в района на Източното Средиземноморие за британските въздушни операции срещу джихадистите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!