Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в страната

| обновено на 25.10.15 в 10:45

Изборният ден във Варна започна без проблеми, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков съобщи, че до този момент има само един сигнал за недопуснати в една от секционните комисии застъпници, но след обаждане от Общинската избирателна комисия проблемът е отстранен. 398 са секционните избирателни комисии на територията на Варна, една от тях е мобилна за хора с увреждания в село Тополи. 8 са временните комисии в болниците, в затвора и следствения арест. 297 988 избиратели имат право във Варна да гласуват за референдума, 282 990 за кандидатите за местните избори.

На местния вот в Пловдив хората могат да избират между 16 кандидати за кмет на общината и 25 листи за съветници. 468 са секциите в Пловдив за местните избори и националния референдум. От тях 14 са в специализирани заведения, като са осигурени и 4 подвижни секции за хората с увреждания. В 17-те общини на Пловдивска област, без Пловдив, избирателите са 292 639 души. Разкритите общо секции са 997.

Нормално протичат изборите в Пазарджик. Към този момент няма постъпили сигнали за нарушения, каза говорителят на общинската избирателна комисия Георги Добрев.  В първите часове на вота гласуването е слабо. Пред секционните избирателни комисии е спокойно. 1188 са застъпниците, които следят за законността на изборния процес. На сайта на община Пазарджик са упоменати 20-те специализирани секции, в които могат да гласуват хората с увреждания.

517 са кандидатите за местната власт в община Бургас, 11 от тях участват в кметската надпревара. 692 са избирателните секции в 13-те общини на Бургаска област. 12 столетници ще гласуват на местните избори в цялата област, а близо 4 хиляди и 500 са младите хора, които ще отидат до урните за първи път.

С осем съветници се увеличава съставът на Общинския съвет в Харманли, област Хосково. През изтеклия мандат решенията се гласуваха от 21 съветници,а новият местен парламент ще бъде от 29. Промяната е заради регистрираните на постоянен адрес бежанци в Харманли, където е разположен най-големият бежански център в Южна България. На предишните избори населението е наброявало 23 000. Сега са над 30 000. Разликата от близо 8 000 души променя броя на съветниците в местния парламент. През бежанския център в Харманли са преминали 7 000 души. Голяма част от тях са регистрирани с постоянен адрес в града. След получаването на статута са отпътували, но регистрацията остава и така населението расте. Бежанците нямат право на глас, но местните хора смятат, че това ще повлияе на вота:

Доста от хората ще излязат да гласуват по тая причина, защото са крайно недоволни от хората, които са регистрирани в бежанския център, така че, със сигурност ще окаже влияние върху местния вот.

Общо 114 393 гласоподаватели в Ямболско избират между 31 кандидати за кметове в 5-те общини на областта. В община Елхово право на глас имат 14 170 души. За тяхното доверие се състезават 5 кандидат-кметове. Според жителите на Елхово най-голямото предизвикателство пред местната власт остава рискът от наводнения. В охраната на изборите в ямболско са ангажирани около 380 служители на реда.

Осем са кандидатите за кмет на община Велико Търново. В 24 листи са регистрирани 384-ма кандидати за общински съветници за 37 мандата в местния парламент. За сравнение на местните избори преди четири години за кмет на Велико Търново се състезаваха 13 кандидати, а за съветници над 500 души. В четири села от община Велико Търново кметовете със сигурност ще бъдат избрани днес, защото има само по един кандидат. Във Великотърновска област най-много кандидати за кмет на община има в Горна Оряховица - девет, а най-малко - по трима - в общините Полски Тръмбеш и Сухиндол.11 чужденци, граждани на Европейския съюз, са включени в избирателните списъци за местния вот в община Велико Търново. Общо 72 611 са избирателите за това гласуване, а включените в списъците за националния референдум са с 3000 повече. 136-те секции за гласуване бяха отворени сутринта.

В Плевен изборът е между 12 кандидати за кмет на града и между 29 листи за общински съветници с общо 442-ма кандидати. Кандидатите за кметства в община Плевен са 83-ма. Сред хората с право на глас има 7 столетници и 973-ма младежи, навършили 18-годишна възраст, които ще гласуват за първи път.

В община Русе на местните избори и референдума днес ще се гласува в 208 секции, като две от тях ще са подвижни. Допълнителни избирателни секции са разкрити в четири лечебни заведения и една в ареста.

Изборната секция в сатовчанското село Туховища се връща на старото си място, след като снощи общинската избирателна комисия отмени заповедта на временния кмет за нейното преместване на втория етаж в друга сграда. Без инциденти е преминала нощта преди изборния ден. Жителите на област Благоевград гласуват в 533 стационарни избирателни секции, има и 3 подвижни. 766 служители на МВР са ангажирани с охраната, сигурността и обществения ред. За референдума бюлетините са 335 000, а за местните избори 317 000. Справка в регистрите на ЦИК показва любопитна демографска статистика - в 23 населени места от област Благоевград гласоподавателите са под 10. Сред някои села има и такива с по трима и двама избиратели. Безработицата е другият фактор, който оформя нагласите на хората, взели решение, да отидат или не до изборните урни. Изборният ден започна навреме и без инциденти.

В десетте общини във Врачанска област кандидатите за кмет са общо 70, а за общински съветници - 1380. Пред врачанското училище „Иван Вазов“ в четирите секции вече час се гласува без затруднения. От Общинската избирателна комисия съобщиха, че след кратки закъснения на членове на комисии изборният ден е започнал успешно в цялата община. В област Враца има 13 преносими урни, една от които е за трудноподвижните хора, настанени във фургони след наводнението в Мизия.

В няколко секции в община Ловеч изборният ден започна в 6:30 часа. Причините са закъснения и подмяна на членове на секционните избирателни комисии. До този момент няма констатирани нарушения на територията на Ловешка област, където днес избирателите избират 8 общински кметове в 81 в 102-те села. В две от общините Угърчин и Летница кметовете ще станат ясни още днес, защото там кандитатите са само по двама.

Изборният ден в община Габрово зaпочнa нормaлно. Всички 121секционни избирaтелни комисии сa отворени зa глaсувaне. В някои секционни избирателни комисии не са се явили всички членове. Те са заменени и за сега гласуването протича безпроблемно. В първите часове гласуването е слабо. За кмет и общински съветници в общината могат да дадат гласа си 58 000 души. Те ще избират между 9 кандидати за кмет. Листите за общински съветници са 19, като кандидатите за 33-те места в местния парламент са 264. Избор за кмет на кметство се провежда днес  в 11 населени места в община Габрово. В националния референдум право на участие имат 60 637 гласоподаватели. За сега няма сигнали за нарушения.

Всички избирателни секции в община Сливен са отворили навреме и изборният ден там е започнал спокойно. 15 са кандидатите за кмет на Сливен, изборната надпревара ще бъде оспорвана. Секциите бяха отворени навреме. До момента в трите секции са гласували 60 души, а секциите имат над 2 000 избиратели. Всичките 186 секци в община Сливен са отворени навреме, без проблеми, без нарушения. За 15-те кандидати за кметския стол в Сливен и за 490-те кандидат-общински съветници имат право да гласуват малко над 105 600 избиратели. В Сливен най-възрастните избиратели са трима столетници, четвъртият на 101 години е от с. Гавраилово. Секции с по десетина гласоподаватели са отворени в областната, военната болница и в женския затвор. В охраната на изборите участват над 350 полицаи. 

В Смолянска област - 106 820 е броят на имащите право на глас за кметове на общини, общински съветници и кметове на кметства. За референдума имащите право на глас са с 1 541 повече. Родопчани ще упражнят вота си в разкритите общо 278 изборни секции. 63-ма са кандидатите за общински кметове в 10-те общини на областта. Най-много - 11 на брой са кандитатите за кметския пост в община Чепеларе.

Жителите на най-младата община в страната – Сърница – днес ще изберат своя първи общински съвет. За 13-те места  в общинския съвет ще се борят 42-ма кандидати от пет политически партии. 4-ма са кандидатите за кмет на Сърница, които ще разчитат на вота на 4 260 избиратели. Към момента няма сигнали за настъпили нарушения на изборния процес. Очакванията са за спокоен изборен ден. Общо в 12-те общини в Пазарджишка област са разкрити 358 избирателни секции. С изключение на Брацигово и Пещера, всички досегашни кметове се кандидатират за следващ мандат. Най-много са кандидатите за кметския стол в Пазарджик и Пещера – по 9. В останалите общини кандидатите са между 4 и 7. С изключение на село Цар Асен, където в избирателните списъци са дописани хора без редовна регистрация, в общинската избирателна комисия няма постъпили сигнали за нарушение.

В Старозагорска област за местните избори и националния референдум гласуват избирателите на 11 общини. Населението на Старозагорска област между последните две преброявания през 2011 и 2014 година, е намаляло с повече от 5000 души. Само в Старозагорска община избирателите, в сравнение с предишните местни избори, са по-малко с 1554. В най-голямата община – Стара Загора, кандидатите за кмет са 10. От парламентарно представените партии всички, без ДПС, се състезават за поста. На първия тур през 2011 година, при средна избирателна активност за областта от 51,5 процента, бяха избрани кметовете само на три общини.

С леко закъснение, заради липса на електрозахранване е започнал изборният ден в няколко секции в общините Лом и Вълчедръм. Във Вълчедръм има сменен член на секционната избирателна комисия в село Игнатово, защото е съпруг на кандидат за общински съветник. Постъпил е сигнал за облепена с предизборни плакати избирателна секция в село Спанчевци, община Вършец.

Нормално и без проблеми започна изборният ден в Перник и областта. Всичките 266 секции отвориха в 6 часа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!