Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Една от най-бързо развиващите се български компании“ - „Виваком“, може да има нов собственик до десет дни, пише „24 часа“ във водещия си материал. Вестникът цитира изпълнителния директор на „ВТБ капитал“ Милен Велчев: „Достатъчно толерантни бяхме към акционерите, които до 22 май трябваше да върнат мостовия кредит от 150 милиона евро“.

Бившият финансов министър е категоричен, че „Виваком“ има сериозен бизнес със солиден финансов баланс, допълва „24 часа.

„ВТБ капитал“ вече е получила четири оферти, съобщава „Капитал дейли“. Българският енергиен холдинг е пред „временен провал“ в опита си да намери заем или да емитира облигации от 650 милиона евро, твърди същият вестник. „До изтичането на крайния срок за оферти - 26 октомври, нито една банка не е пожелала да отпусне кредит. Два кандидата са внесли оферти, в които обаче се настоява за държавна гаранция за мостовото финансиране преди облигациите“, информира вестникът. „Основната причина за слабия интерес е, че държавният холдинг, а и цялата енергетика, е в лошо финансово състояние. Сега изходът за БЕХ е да опита още веднъж да събере оферти и по този начин да осигури поне част от нужната сума, а за останалата част да се надява правителството да отпусне държавна гаранция“, пише „Капитал дейли“.

„Селата“ ще получат 1 милиард лева за европроекти „до Нова година“, пише „Труд“, цитирайки изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. „Агропрограмата ще бъде усвоена на 93 %, загубените средства през тази година ще са 20-30 милиона евро“, допълва вестникът.

Местните избори продължават да са водеща тема в печатните издания.

„Безпрецедентният хаос при приемането на изборните протоколи и бюлетини в Общинската избирателна комисия в София, който направи пет хиляди души „заложници“ в продължение на две денонощия, ще повлече вълна от жалби и искови молби срещу държавата“, съобщава вестник „Сега“. 119 членове на секционни избирателни комисии вече са се оплакали в прокуратурата, че са били незаконно задържани в столичната спортна зала „Арена Армеец“. Ако прокуратурата не им съдейства, те ще се обърнат към съда в Страсбург, твърди вестникът.

„Задава се втори тур на хаоса. Печатниците поискаха отлагане на балотажа, ЦИК категорично отказа“, пише „Дума“ с големи букви на първа страница.

„Спасиха от отлагане балотажа“, успокоява „Новинар“. „БНБ закъса с отпечатването на бюлетините“, но „Министерският съвет взе мерки навреме и вторият тур все пак остава в неделя“, допълва вестникът.

„Балотажът спасен в последния момент“, обявява „Труд“. „Забавянето на протоколите от общинските избирателни комисии и на резултатите от първия тур бяха на ръба да провалят законното провеждане на балотажи за кметове в неделя. От печатницата на БНБ и петте подизпълнители поискаха отлагане на втория тур със седем дни. Причината - опасения, че няма да успеят да отпечатат и транспортират бюлетините за тази неделя. След спешна сбирка на властта и ЦИК казусът с балотажа се размина“, обяснява „Труд“.

„Труд“ и „24 часа“ са категорични, че Централната избирателна комисия ще бъде разпусната след балотажа. Това е било обсъдено, наред с промени в Изборния кодекс, от председателите на четирите управляващи партии във вторник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!