Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Правим ски курорт №1 на Балканите“, обявява "Стандарт" в челното си заглавие. "Пампорово прави нов лифт, който ще свързва пистите му с тези на центъра „Мечи чал“ в Цепеларе. Така маниаците ще се пързалят по общо 80 километра трасе“, пише вестникът.

Обща тема за днешните издания е проектът на бюджет за следващата година, одобрен вчера от правителството.

"Стандарт" извежда изявлението на премиера, че „гоним дефицит под 1 процент“.

"Монитор" акцентира върху "1,7 милиарда лева буфер в бюджета за догодина“ и пише още, че "купуваме половин ескадрила изтребители“.

"Кабинетът ще даде стотици милиони за въоръжение, транспорт и строителство“, пише в заглавие вестник "Сега". "След натиск от страна на президента и коалиционните партньори армията ще получи допълнителни 160 милиона лева - 80 милиона за първа вноска по програмата за доставка на нови осем изтребителя и 80 милиона за закупуване на патрулни кораби. Транспортът ще харчи още по-солидна сума - извънредните разходи за сектора могат да достигнат 600 милиона лева. Догодина ще се разплащат и стотиците милиони по договорите за безплатното саниране“, пише вестник "Сега".

Вестник "Капитал" кръщава коментара си за проектобюджета на финансовия министър Владислав Горанов "Бюджетно отстъпление“. "Финансовият план на държавата за 2016 година е рисков, изземва повече ресурс от хората и не предполага реформи“, пише в простиращия се на три страници анализ.

На фона на дискусиите за държавния бюджет, "Труд" помества на първата си страница изводите от най-актуалното изследване на КНСБ за социалния статус на българина. „Два милиона и триста хиляди българи живеят в крайна бедност“, а „над 5,8 милиона преживяват без необходимите средства за нормална издръжка - 560 лева и 81 стотинки на месец“, пише вестникът.

„Малките операции излизат от клиничните пътеки“, съобщава "Сега". От 1 април догодина здравната каса ще плаща за нов вид лечение в болниците - амбулаторна процедура. Тя ще замести част от сегашните клинични пътеки. За 2016 година са предвидени 35 такива процедури, става ясно от наредбата за основния и допълнителния пакет за лечение. Идеята е, че подобно лечение не изисква непрекъснат престой в болница, за разлика от клиничните пътеки, за които е записано, че траят минимум 48 часа. Като амбулаторна процедура към здравната каса вече ще се отчитат изследване с пет скенер, биопсии, напасване на протези, малки операции на крайници и други процедури, съобщава вестник "Сега".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!