Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи реставрацията на Фонтана ди Треви в Рим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 17 месеца приключи реставрацията на Фонтана ди Треви в Рим. Италианска модна къща инвестира над 2 млн. евро в проекта. Ремонтирани бяха водопровод и архитектурната част на историческия обект.

По време на възстановителните дейности посещението на туристи не беше прекъснато благодарение на специално скеле и плексигласови прозрачни стени. Така над 3 милиона души от цял свят имаха възможност да видят фонтана и да изпълнят ритуала, възпят от Франк Синатра и Клаудио Вила - хвърлянето на монети, което обещава връщането във Вечния град.

Известен в цял свят, Фонтана ди Треви е част от действащ водопровод, останал от времето на Римската империя. 19 години преди Христа, по времето на император Август, за да обслужва Рим и минералните бани на римския държавник и генерал Агрипа, е построен Водопроводът на чистата вода. Крайната му точка е на кръстопът - на езика навремето "трейо" - с три чешми и три корита, откъдето идва и "треви". През вековете това място претърпява редица архитектурни промени.

В настоящия си вид фонтанът е проектиран от Никола Салви и е открит през 1735 година, преминавайки през много реставрации.

Определен още като бижу на късния италиански Барок, Фонтанът ди Треви има паметно присъствие в киното с филма на Федерико Фелини "Сладък живот". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!