Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите в Германия с единна позиция за транзитните зони за мигранти

Швеция и Словения правят опити да ограничат миграционния поток

Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция в Германия преодоля разногласията си по въпроса за създаване на транзитни зони за имигранти. Идеята на тези зони цели по-бързо отсяване на икономическите имигранти, подлежащи на връщане в страните си, от хората, нуждаещи се от убежище. За създаването им настоя управляващият в Бавария Християнсоциален съюз, след като федералната провинция буквално беше залята през последните седмици от десетки хиляди имигранти. Против транзитните зони бе другият партньор в управлението на федерално равнище - Социалдемократическата партия.

След снощните разговори на канцлера Ангела Меркел с лидерите на двете партии беше приета компромисната формулировка „регистрационни“ центрове. На първо време ще бъдат създадени два такива центъра в Бавария. В тях ще бъдат проверявани хора с „малки перспективи“ за бежански статут, т. е. такива, чиито държави се считат за безопасни. Споразумението между коалиционните партньори предвижда и ускорени процедури за обработка на молбите за убежище и разглеждане на жалбите на отхвърлените кандидати.

Междувременно, словенската обществена телевизия съобщи, че правителството на Словения е купило материали за прокарване на ограда по границата си с Хърватия. Съобщението дойде дни, след като премиерът Миро Церар предупреди, че страната може да спре притока на бежанци, ако Германия ограничи приема им на своя територия.

Шведският министър, отговорен за миграцията, Морган Юхансон предупреди, че страната му не може повече да гарантира жилища за всички имигранти. Властите очакват до 360 000 преселници през тази и следващата година. 120 000 от тях вече са в Швеция, което в съотношение с населението на страната е най-високият показател за Евросъюза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!