Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Труд" извежда във водещата си публикация предложението на финансовия министър за промени в Кодекса на труда, с които да бъдат премахнати "парите за стаж към заплатата“. Тази добавка е анахронизъм и се води дебат за нейното пълно премахване, заяви Владислав Горанов, цитиран от вестника. „Автоматичното увеличаване на заплатите с определен процент за всяка година прослужено време бе премахнато за държавните служители от 2012 година. С проекта за бюджет за 2016 се предлага да отпадне и в силовите ведомства. Обсъжда се добавката да се премахне и за частния сектор“, допълва "Труд".

"С промени в закона, приети от Министерския съвет, правителството и парламентът вече ще плащат на МВР, за да ги охранява“, пише "24 часа". "Министерският съвет, парламентът, президентството, всички министерства и БАН ще трябва да плащат такса, за да бъдат охранявани от полицаи. Промяната има за цел да спести средства от бюджета на МВР и да вкара свежи приходи. Без пари МВР вече ще пази единствено големите язовири, жп гарите, летище София, Рилския и Бачковския манастир.“

"Вътрешният министър ще може да прави внезапни тестове за лоялност и справяне със задълженията на служителите на МВР. Тези проверки щели да имат и антикорупционен ефект“, пише още "24 часа".

На челно място във всички издания е предстоящото поскъпване на винетките.

"Годишната винетка ще поскъпне максимум до 100 лева“, а не до 145 лева, съобщава "Стандарт", като се позовава на министъра на финансите и припомня, че в момента стикерът за леки коли струва 67 лева.

"Цената на винетката не е увеличавана от 2008 г. насам. Съгласете се, че при сегашната цена да искате да имате магистрали, 30 хиляди километра републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа е нереално“, каза Владислав Горанов, цитиран от "Стандарт". „По думите му трябва да свикваме, че не може градският транспорт в големите градове да бъде на досегашните цени“, допълва изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!