Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската банка "Уникредит" предвижда съкращения на персонала в цяла Европа

Италианската банка "Уникредит" прие своя индустриален план до 2018 година. Той предвижда съкращения за 18 200 души в Европа. От тях 6900 служители ще бъдат съкратени само в Италия със общо спестявания до над един милиард и 600 милиона евро от намаляване на оперативните разходи, като на Апенините уволняването на персонала е с 540 души в повече съобразно договореностите до преди година.

Общо ще бъдат закрити 800 филиали на банката в Италия, Германия и Австрия, като под директната управа в Милано ще бъде контролът на всички дейности на "Уникредит" в Източна Европа. В тази схема дъщерното дружество в Украйна вероятно ще бъде продадено или преструктурирано и съкращенията на персонала вече предвидени, както и този на джойнт-венчър към италианския банков колос. 

Новият индустриален план цели пълно самофинансиране и консолидиране на банката, която до 2018 година да достигне нетна печалба от над пет милиарда евро със засилване функциите на централното управление и персонал от 111 000 души. Според административния делегат Федерико Гицони планът е реалистичен и амбициозен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!