Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът почете жертвите от Париж с масови демонстрации

| обновено на 15.11.15 в 08:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В редица страни по света се състояха масови демонстрации в знак на почит към жертвите на терористичните атаки в Париж. Хиляди пяха Марсилезата на площадите в Дъблин и Монреал. Многобройни демонстрации имаше снощи и в Белгия, близо до спуснатите наполовина флагове пред сградите на европейските институции.

Осветлението на Айфеловата кула не беше включено снощи в знак на съпричастност с жертвите на терористичните атаки от петък вечер. Много от най-известните туристически атракции останаха затворени, включително Айфеловата кула, Лувъра и Дисниленд. За разлика от Айфеловата кула, която потъна в мрак в тон с обявения национален траур, на централата на ЮНЕСКО беше проектирана светлинна композиция, при която думата "мир" се появи изписана на всички официални езици на организацията. При включването на светлините присъства генералният директор на организацията Ирина Бокова, която също изрази съболезнованията си към френския народ.

Площадът пред посолството на Френската република в Берлин бе отрупан с огромно количество венци и цветя. Две хиляди германци се събраха пред Бранденбургската врата, осветена в цветовете на френското знаме. Така бяха осветени и статуята на Исус Христос над Рио де Жанейро и операта в Сидни.

СнимкаУ нас снощи Националният дворец на културата също бе осветен с цветовете на френския трибагреник. Десетки хора се събраха на бдение пред френското посолство в София. Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан изрази благодарност към българския народ за съпричастността, изразена в този тежък момент за французите.

По последни данни загиналите при терористичните нападения са 129, ранените са 352, от които 99 са в критично състояние.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!