Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Няма да се въвеждат данък "градина" и данък "уикенд". Предложените от финансовото министерство налози върху нивите в населени места и върху ДДС за фирмени имоти и коли, бяха отхвърлени от бюджетната комисия в парламента. Таванът за плащания в брой ще бъде намален от 15 на 10 хиляди вместо на 5 хиляди, пише „Труд“.

Мантрата на политиците, че правят всичко по волята на суверена,  не се споделя от огромното мнозинство от хората у нас. 79 % от българите не вярват, че страната им се управлява по волята на народа, посочва „Сега“ , като цитира проучване на Галъп за нагласите на жителите на 62 държави спрямо демокрацията.

35 % от българите са финансово неграмотни, сочат данните на проучване, приведено през миналата година в 140 държави. Страната ни се намира в средата на класацията на 72-ро място. Нивото на финансова грамотност на българите е колкото това в Шри Ланка, Доминикана, Коста Рика, Малави, Габон, съобщава  „Монитор“.

В Европа още 8 страни са с 50 % резултат - сред тях са Хърватия, Чехия, Италия, Полша Латвия. Антирекордьор в Евросъюза е Румъния с едва 22 на сто, отбелязва по същата тема  „Капитал дейли“.

Заплатите на чистачките настигат тези на учените и социалните работници. Догодина, когато минималното възнаграждение у нас ще скочи на 420 лева, хигиенистките ще взимат само с 25 лева по-малко от младите висшисти в БАН. С подобно заплащане са също психолози и логопеди от социални центрове в страната, посочва „Телеграф“.

Повишаване на температурите, намаляване на валежите и водните запаси - това е мрачната картни поред България в близките години, информира „Земя“,цитирайки Христо Дунчев от Централно и източноевропейския  екологичен център. Според еколозите климатът, южно от Стара планина, става все по-средиземноморски, а на север плодородните земи на Добруджа постепенно ще се превръщат в пустиня.

На 1 декември привечер над 3 хиляди камбанки, елхички, панделки и снежинки ще грейнат празнично по големите улици и булеварди в столицата. Светещи дървета ще превърнат в коледна приказка пешеходната зона на булевард Витоша, отбелязва  „Новинар“.

България няма да участва в операция срещу „Ислямска държава“, заяви премиерът Бойко Борисов. В същото време военният министър Николай Ненчев каза, че на теория е възможно участието ни в сухопътна операция. Техните изказвания дойдоха на фона на пиян поляк, заплашил с бомба самолет, който бе принуден да кацне на летището в Бургас, пише  „Стандарт“.

Ако Франция поиска помощ, ще се отзовем в възможностите, с които разполагаме. Естествено, че имаме възможност да участваме в сухопътна операция в Сирия, имаме и задължение, това посочва „Дума“. Изданието цитира думите на военния министър.

Европейски гранични сили да поемат охраната на външните граници на Евросъюза, защото отделните държави не се справят. Това предложение на Франция ще обсъждат вътрешните министри на страните от Европейския съюз днес, съобщава „24 часа“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!