Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Труд" и "Дума" пишат във водещите си статии за затягането на граничния контрол на Евросъюза, решено вчера от съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Министрите взеха решение за незабавно въвеждане на „задължителни проверки на всички, включително и на граждани на съюза, влизащи през външните граници на Шенгенското пространство. Пътуващите не просто ще представят паспорт или лична карта, но и ще бъдат проверявани в базите данни за издирване на престъпници“, пише "Труд". Европейската комисия иска „основно преразглеждане на Шенгенското споразумение до края на годината“, отбелязва "Дума".

"Монитор"съобщава за „хаос на Дунав-мост“. „Десетки тежкотоварни камиони задръстиха Дунав мост край Русе заради въведения от Румъния 100-процентов граничен контрол. Мярката е във връзка с терористичните атаки в Париж от 13 ноември“, пояснява вестникът.

"Капитал"
преценява рисковете за България от „засилването на Шенген“ като по-големи „от терориззма и от въвличането ни във война“. „Изолирането от напълно свободното движение на стоки и хора, както и финансовото изолиране извън еврозоната превръщат България от държава с потенциал за растеж във вечния двойкаджия на Европа. Положение, в което се поставяме сами с дългото си буксуване в калта на корупцията и липсата на реформи“, отбелязва
"Капитал"
.

„Парламентът улесни достъпа до банкови тайни“, съобщава "Сега". С промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и Закона за кредитните институции, парламентът улесни достъпа до банковата тайна и за авоарите на граждани и фирми от Евросъюза и САЩ. Банковите сметки на българските граждани ще бъдат вкарани в електронен регистър на БНБ от 2017 година, посочва вестник "Сега".

„Идеята на промените е да се ограничат зачестилите трансгранични случаи на данъчни измами“, обяснява "Новинар". „Достъп до електронната система ще имат съдебната власт, полицията, ДАНС, НАП и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество“, допълва "24 часа".

Всички печатни издания тази сутрин отбелязват  новината, че „Виваком“ вече има нов собственик. Спас Русев купи телекома за 330 милиона евро, цитирам, „след 17-часово инфарктно“, според "24 часа", „наддаване в Лондон“ между Русев и гръцкия му конкурент.

Само "Сега" помества на първата си страница предупреждението, че „чешката енергийна компания ЧЕЗ ще заведе иск за стотици милиони евро срещу България“. Вестникът цитира обяснението на дружеството, че искът е бил продиктуван от, цитирам, „редица дейности на българските институции, които са навредили на бизнес операциите на компаниите на ЧЕЗ в България“. В съобщението се посочва, че предстои влошаване на условията на енергийния пазар, а като виновник за част от причините се посочва Комисията за енергийно и водно регулиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!