Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Френският президент Франсоа Оланд започна светкавична дипломатическа офанзива, за да увеличи международното сътрудничество срещу заплахата от екстремизъм, пише "Вашингтон пост".

Според испанския "Ел паис" с дипломатическите си совалки Оланд опитва да събере световните сили в единен фронт срещу "Ислямска държава" и сегашният момент е по-подходящ от всякога. Атентатите в Париж мобилизираха международната общност в подкрепа на Франция, а Москва координира за първи път с Париж бомбардировките си в Сирия.

След атентатите в Париж и взривяването на руския "Еърбъс" Русия и Франция се озоваха в една лодка пред заплахата на международния тероризъм. Освен това не само Франция, но и Европа като цяло са уморени от бавнопротичащата конфронтация с Москва и президентът Оланд ще играе ролята на посредник, опитващ се да измъкне отношенията от проточилата се криза, смята руският "Комерсант".

В редица френски градове полицаите разбиват врати, претърсват без съдебна заповед, агресивно разпитват хора, отвеждат ги в полицейските управления или ги поставят под домашен арест, пише  "Ню Йорк Таймс". Увеличават се тревогите, че Франция върви стремглаво към това да пожертва личните свободи за сметка на сигурността и че е на път да предизвика напрежение с живеещите в страната мюсюлмани, които и без това се чувстват огорчени и втора ръка хора, допълва изданието.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!