Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя творби на българския експресионизъм

БНР Новини
5
„Колелото на живота” – Тереза Зикопулу

„Викът” – Едвард МункВ Държавна агенция „Архиви” се откри изложбата „Експресионизмът. Вечният танц на живота”. Идеята за нея е вдъхновена от отбелязването на 150-та годишнина на прочутия норвежки художник-експресионист Едвард Мунк. Ще припомним, че творбата му „Викът” е една от най-известните и скъпи картини в света. А заглавието на експозицията частично е заимствано от цикъл с негови творби – „Фризът на живота”. Стилът експресионизъм се ражда в началото на ХХ век, за да създаде силни и запомнящи се произведения в европейското изкуство и литература.

Проектът е свързан с влиянието на експресионизма върху българските художници – както през миналия век, така и днес. Изложбата е подпомогната от Норвежкия финансов механизъм. Начинанието е насочено към представяне на културните ценности от Националния архивен фонд чрез експозиция и съпътстващи събития. Ето какво разказва в интервю за Радио България Наташа Димчева, експерт в Държавна агенция „Архиви” и ръководител на проекта:

Още в началото на ХХ век с появата на експресионизма много български художници са повлияни от този стил и теми. Силната и емоционално наситена трактовка на страданието в изкуството на Мунк повлиява на развитието на експресионизма – едно от най-мощните социално-политически направления в световното изкуство. Творчеството му е извор на вдъхновение и повод за постоянно преосмисляне на човешката същност.

Днес Държавна агенция „Архиви” съхранява редица лични фондове на български художници с техни архиви и творби. Изложбата е посветена на българския принос в експресионизма. В нея са събрани произведения на Асен Василиев, Иван Милев, Бистра Винарова, Иван Ненов, Григор Найденов, Стоил Стоилов, Александър Добринов и други наши творци, повлияни от стила и темите на експресионизма.

Специално за проекта бяха поканени на нарочно организиран симпозиум млади художници, които създадоха изключително красиви и въздействащи творби. Те са петима: Ема Ванкова, Нора Ампова, Калия Калъчева, Тереза Зикопулу, Радослав Димитров-Бадуля. Създадоха наистина прекрасни творби и с най-голямо удоволствие посетителите ще могат да се насладят и да видят тази приемственост в изкуството на нашите млади творци и техните предшественици – обобщава Наташа Димчева.

Снимки от изложбата: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия